השימוטו-מחלה אוטואימונית
השימוטו-מחלה אוטואימונית
מה את חייבת לדעת?
- השימוטו הינה מחלה אוטואימונית, כלומר, מחלה בה מערכת החיסון מתערערת, יוצאת משליטה ומשבשת את פעילות בלוטת התריס.
- נוכח הליקוי בתפקוד, בלוטת התריס נהרסת בהדרגה, עוברת אטרופיה (מצטמקת ויכולת ייצור ההורמונים שלה נפגמת).
- הגורמים המרכזיים המוציאים את מערכת החיסון מאיזון:
- רעלנים סביבתיים
- תסמונת המעי הדליף
- ליקויים הורמונלים
- גורמים זיהומיים
בואי נעמיק:
כאמור, השימוטו היא מחלה אוטואימונית.
מחלה אוטואימונית מתרחשת כאשר מערכת החיסון (אשר באופן נורמלי מגינה מפני תקיפת פולשים חיצוניים כמו חיידקים ווירוסים) "מתבלבלת" ומתייחסת לבלוטת התריס כאל גורם סיכון זר ומתחילה לתקוף אותה.
כאשר בלוטת התריס מותקפת, היא נהרסת בהדרגה ועוברת אטרופיה (מצטמקת ויכולת ייצור ההורמונים שלה נפגמת).
הדבר עלול לבוא לידי ביטוי בסימפטומים כמו עייפות, עלייה במשקל, דיכאון, עצירות, הפרעות שינה, דחף מיני ירוד ועוד.
אז מה בעצם גורם למחלה האוטואימונית? מה גורם למערכת החיסון "להתבלבל" ולתקוף את בלוטת התריס?
רעלנים סביבתיים הבעיה היא שבעשרות השנים האחרונות העולם שלנו מוצף בכימיקלים שמקיפים אותנו ואנו מתשמשים בהם באופן יומיומי. חלקם רעילים – למשל, קוטלי חרקים המרוססים על התוצרת החקלאית ואפילו מוצרי הגיינה אישית (שמפו ומשחת שיניים למשל) וקוסמטיקה החודרים את העור ונכנסים לזרם הדם. אותו תהליך חיובי המאפשר לבלוטת התריס לסנן, למשוך ולאחסן כמויות מזעריות של יוד מהדם, הופך להיות הרסני כאשר בלוטת התריס ״מתבלבלת״, מושכת ואוגרת רעלנים הדומים במבנה המולקולרי שלהם ליוד. הגוף משתמש ביוד שנמצא בבלוטה עבור סינתיזה של הורמונים, אך ברעלנים אין לו שימוש כלל. כספית למשל, שעלולה להופיע במי ברז מאיכות ירודה, היא דוגמא לרעלן נפוץ שבלוטת התריס עלולה לאגור במקביל ליוד הסטנדרטי ולדרדר את תפקוד הבלוטה. כך, אפילו שבלוטת התריס סופגת רק כמויות מזעריות של רעלנים, הם מצטברים אט אט, שנה אחר שנה, עשור אחר עשור. זוהי הסיבה שהסיכון לחלות במחלת השימוטו עולה עם השנים. בשלב מסוים, כמות הרעלנים עלולה להיות גבוהה מדי ולגרום לתגובה לא מתואמת של מערכת החיסון. נוגדני הגוף, בפרט Thyroid Peroxidase) TPO) ו- Thyroglobulin) TG), מזהים את הרעלנים בבלוטה כפולשים זרים ותוקפים את תאי בלוטת התריס המכילים את הרעלנים הללו. לרוע המזל, הנוגדנים לא תוקפים רק את התאים המורעלים, אלא גם את אלה הבריאים, דבר המביא להרס הדרגתי ומתמשך של בלוטת התריס ולירידה ברמות ההורמונים שהיא מייצרת.
בלוטת התריס מסננת את הדם בכדי לאתר אפילו את הכמויות הקטנות ביותר של מינרל היוד (היפרלינק תזונה אדם). זהו חומר הגלם שבלעדיו הבלוטה אינה מסוגלת לייצר את הורמוני התריס שלה. יכולת הסינון של בלוטת התריס היא מופלאה, כי אפילו אם צריכת היוד מהמזון היא מינימלית, היא עדיין מספיקה בכדי לייצר רמת הורמוני תריס תקינה.
תסמונת המעי הדולף החלבון המרכזי הגורם לדליפה האמורה הוא הגלוטן המצוי בדגנים שונים ובראשם החיטה (לחם, עוגות, חטיפים ועוד). מזונות שכיחים נוספים האחראיים לתסמונת המעי הדליף הם מוצרי החלב והסויה.
תסמונת המעי הדליף מעידה על הפרעה בספיגת המזון במעי ומאופיינת בסימפטומים של מערכת העיכול כמו כאבי בטן, שלשול, עצירות, אי נוחות בטנית ועוד. סימפטומים אלה מזכירים בחלקם את אלה של מחלת ההשימוטו. התסמונת נגרמת כשחלבונים ממערכת העיכול דולפים לזרם הדם וגורמים לתגובה דלקתית בבלוטת התריס וברקמות נוספות. הדליפה נגרמת בגלל שמערכת העיכול לא מצליחה לעכל את החלבונים ולפרק אותם. כך הם מצטברים בבלוטת התריס ומהווים יעד לנוגדני מערכת החיסון אשר, למרבה הצער, תוקפת את הבלוטה כולה.
חשוב להדגיש את ההבדל בין אי סבילות לגלוטן לבין רגישות לגלוטן. אי סבילות לגלוטן באה לידי ביטוי במחלה אוטואימונית הנקראת צליאק. זוהי מחלה הפוגעת באופן אנוש במערכת העיכול ועלולה לגרום למגוון סימפטומים החל מאנמיה וחוסר ספיגה וכלה בסרטן ומחלות אוטואימוניות אחרות. הרגישות אינה נחשבת כמחלה קשה ולכן נמצאת בתת אבחון משמעותי. היא גורמת לתגובה מופרזת של מערכת החיסון למאכלים המכילים גלוטן. הסימפטומים הנובעים מרגישות לגלוטן אינם מסכני חיים, אבל בהחלט פוגמים באיכותם: נפיחות בטנית, גאזים, כאבי בטן, צואה רכה ותכופה, חולשה ועייפות, דיכאון, הפרעות קשב ועוד. חולות השימוטו רבות סובלות מרגישות לגלוטן ולכן חשוב להמנע מאכילת מזונות המכילים את החלבון הסורר.
ליקויים הורמונליים פעמים רבות נשים הסובלות מתסמונת השחלות הפוליציסטיות גם סובלות ממחלת השימוטו- לוודא בין על רקע אוטואימוני או הורמונלי. המערכת ההורמונלית הינה מערכת סגורה אשר לכל חלק בה השפעה על שאר חלקיה. לכן, כמעט כל הפרעה הורמונלית עלולה להשפיע על יתר הבלוטות ההורמונליות, ובהן בלוטת התריס. דוגמא נוספת לכלל האמור היא נשים צעירות הנוטלות גלולות למניעת הריון; או נשים מבוגרות יותר המשתמשות בטיפול הורמונלי תחליפי בכדי לצמצם את תסמיני גיל המעבר. אלה וגם אלה מכניסות לגופן הורמונים סינתטיים העלולים לשבש ואף לפגוע בפעילות בלוטת התריס. השפעה נוספת על המערכת ההורמונלית ואיתה גם על בלוטת התריס תהיה הריון.
מדוע זה כך?
גורמים זיהומיים זיהום פשוט במערכת הנשימה עלול לגרום להתפרצות מחלת ההשימוטו.
נוגדני מערכת החיסון התרים אחר חיידקים ווירוסים באיזור הגרון יכולים "להתבלבל" ולתקוף בטעות את בלוטת התריס. כך עלולה להתחיל סדרה של אירועים שתוביל למחלת ההשימוטו.