תזונה

תזונה מבריאה

כמויות אינסופיות של מידע על תזונה מצוי היום ברשת, בטלויזיה, בחנויות הספרים ולמעשה בכל מדיה אפשרית. לא פשוט לדעת מה נכון ומה לא נכון לאכול כאשר את מוצפת בכל כך הרבה דעות סותרות. הרבה אתרים יציעו לך פתרונות מהירים לתזונה שאי אפשר לעמוד בה ושבסופו של דבר תשאריראתוך מתוסכלת ומיואשת.

התזונה שעליה אנו ממליצים עבורך אינה תזונה פשוטה. לא ממש קל להפסיק לאכול לחם, לשתות קפה ולוותר על מזונות שעד היום היו חלק בלתי נפרד מהתזונה שלך. המחשבה של לשבת לשולחן עם המשפחה או עם חברות ולא לאכול כמו כל השאר היא מבאסת. ואנחנו מבינים את זה. 

ההתחלה, כמו כל ההתחלות, עומדת להיות קשה. הרבה מאכלים עומדים לרדת מהתפריט שלך בחודשיים הבאים. אבל, אחרי שתרגישי טוב יותר, בריאה יותר, חזקה יותר, שמחה יותר – תוכלי, תוך ניסוי וטעיה, להשיב לאט ובהדרגה חלק מן המזונות שירדו. בתום החודשיים, במידה שתרגישי טוב עם המאכל שהחזרת לתפריט, אז תדעי שהוא אינו מזיק עבורך. לפי אותו עיקרון, במידה שתרגישי פחות טוב לאחר שתחזירי מאכל כלשהו, תדעי לזהות שהוא אינו מיטיב עימך.  

על מנת לאפשר לך את החופש המקסימלי בבחירת התפריט היומי שלך, רק נמנה כאן את המאכלים המותרים והאסורים עבורך. נשאיר בידייך את בניית התפריט היומי, כך שישביע גם את תאבונך וגם את רצונך. הולך להיות לך טעים – לא חסרים מטעמים שניתן להכין מן המאכלים המותרים עבורך. 

מעבר למותר ולאסור, קיימים גם כמה עקרונות שחשוב שתקפידי עליהם:

  1. אל תאכלי כאשר את לא רעבה (הקשיבי לגופך ואל תעמיסי עליו לחינם).
  2. אל תאכלי אחרי השעה שבע בערב (שינה על בטן מלאה אינה אפקטיבית ואף עלולה לגרום לצרבת).
  3. השתדלי לא לאכול לפני השעה תשע בבוקר למחרת. 
  4. אל תאכלי יותר ממה שהגוף שלך צריך (מלאי צלחת אחת ואכלי רק אותה; במידה שאת עדיין רעבה כחצי שעה לאחר מכן, חזרי ואכלי חצי צלחת נוספת). 
  5. ירקות צריכים להוות חצי מכל ארוחה שאת אוכלת. 
  6. הקפידי לאכול הרבה עלים ירוקים במהלך היום. 
  7. אל תנשנשי בין שלוש הארוחות (כל חטיף ופרי בין הארוחות רק יגבירו את תחושת הרעב שלך). הקפדה על תזונה זו תפחית באופן משמעותי את החשק שלך לנשנש. 

 

לא לאכול

  • גלוטן (כל מה שמכיל חיטה, כוסמין, שעורה, שיפון: לחם, פיתות, עוגות, קוראסונים, עוגיות, עוגות, בורגול, בורקס, תבלינים – קראי את התוית, פסטה, פתיתים ועוד).  
  • כל תחליפי גלוטן הקנויים (כל הקמחים מעובדים ואינם בריאים; תחליפי גלוטן רבים מכילים סויה וסוכר). 
  • סויה (עלולה להגביר רמות דלקתיות ולהחמיר את ההפרעה האוטו-אימונית). 
  • קפה (קפאין מתיש את בלוטת האדרנל; בלוטת אדרנל מותשת תגרום להתשה של בלוטת התריס
  • מוצרי חלב, למעט חמאה איכותית
  • סוכר
  • שמנים זרעים מתועשים: שמן קנולה, שמן סויה, שמן חריע, שמן מזולה, שמן תירס ועוד.
  • שומן טרנס 
  • אצות ים מלוחות
  • אלכוהול
  • מזונות מתועשים
  • צבעי מאכל

לאכול במידה

  • ביצים אורגניות (אנשים רבים מפתחים אלרגיה לחלבון הביצה; במידה ואת אוכלת ביצה ומרגישה לא טוב לאחר מכן, נסי לאכול את חלמון הביצה בלבד; במידה וגם לאחר אכילת החלמון אינך מרגישה טוב, הימנעי מאכילת ביצים). 
  • קטניות: שעועית, עדשים, חומוס (לעיכול קל ולהרגשה טובה לאחר האכילה, מומלץ להשרות מספר שעות במים ולהנביט את הקטניות לפני אכילתן). 
  • ירקות סולניים: עגבניה, תפוח אדמה, חציל ופלפל, תבלין פפריקה (ירקות אלו עלולים להחמיר את הפגיעה במערכת העיכול)
  • דגנים: להמעיט ככל שניתן (שימי לב, גלוטן אסור. דגנים אחרים מותרים במידה מועטה. דגנים עלולים להאיץ תהליכים דלקתיים במערכת העיכול). 
  • אגוזים, גרעינים וזרעים (אמנם אלו מזונות מזינים, אבל חלק ניכר מהם קשה לעיכול. מומלץ להשרות לפני האכילה). 
  • פירות מתוקים: בננה, מנגו, פאפיה, תפוז, אפרסמון, נקטרינה, משמש, שזיף וכל פרי אחר שמכיל כמות גדולה של סוכר. 

לאכול בכיף

בשר: מרעה חופש (חפשי באתר של ״חי-בריא״)

  • עוף: אורגני (״משק מלמד״) או לכל הפחות ללא אנטיביוטיקה. 
  • דגים: דגי ים ולא דגי בריכה (אכלי פעם או פעמיים בשבוע בלבד; דגי ים עלולים להכיל רעלנים שכדאי מהם להימנע; כדאי לאכול דגי ים שכן אלו מכילים חומצות אומגה 3 חיוניות, סלניום וויטמין די). 
  • רוב הירקות האורגניים: הסולניים במידה. 
  • מזונות כבושים: כרוב כבוש, מלפפון חמוץ, זיתים. 
  • פירות חמוצים: פירות יער, תותים
  • שמן זית, שמן קוקוס, שמן אבוקדו, חמאה איכותית (שומן הוא מקור לאנרגיה עדיפה ומהווה תחליף בריא לאנרגיה המופקת מפחמימות. שומן בריא משביע ומוריד את החשק לזלילה שכן הוא מוריד את רמות ההורמונים האחראים לרעב).
  • ג׳לטין עצמות (מזון עשיר בחלבון איכותי. קל לספיגה ומשקם את מערכת העיכול ומפחית את רמת הדלקתיות בגוף).